Opomíjený zázvor
Zázvor je koření, které se získává z oddenků rostliny zvané zázvor lékařský. Oddenky mohou mít žlutou, červenou či okrovou barvu. Chuť tohoto koření je velice výrazná, hodně aromatická až sladce pikantní. Ovšem ve větším množství může působit velice pálivě, štiplavě či hořce. Zázvor má nezastupitelné místo především v čínské a indické kuchyni. Léčivé účinky zázvoru jsou známé již velmi dlouho, na Dálném východě snad již od pravěku. Je zdrojem řady vitamínů A, C, E a skupin B, dále také draslíku, sodíku, fosforu, hořčíku, železa i vápníku. Pomáhá například proti nachlazení a při chřipce, podporuje obranyschopnost organismu, má protizánětlivé a antibakteriální účinky, tlumí bolest, podporuje procesy hojení nebo krásně prohřeje tělo především v zimním období.
Zázvor lze využít na mnoho různých způsobů. Od koření, přes zázvorový sirup, čaj, zázvorovou limonádu nebo také lze kandovat. Jako koření se využívá hlavně v indické a čínské kuchyni. Dodává pokrmům jedinečnou chuť i aroma. V České republice je trochu opomíjen, ale výborně se hodí ke kachně, drůbeži i vepřovému masu. Lze ho také použít na dochucení perníku, rýže nebo i jako zajímavé koření do kompotů a různých salátů. Zázvorový čaj nejlépe připravíte, pokud zázvor nastrouháte a zalijete vařící vodou. Pak je třeba nechat vše chvíli louhovat.
Doplňte citronem a medem a máte opravdu účinný nástroj na boj s nachlazením. Pro dobré vypocení se doporučuje čaj zkombinovat se svařeným vínem. Kandovaný zázvor se dá dnes už celkem běžně koupit v obchodech, nebo ho lze také připravit doma. Oloupaný zázvor, nakrájený na kostičky či na plátky, se dá do horké vody a vaří se asi 15 minut. Pak se voda částečně slije a přidá se cukr, stejné množství jako bylo zázvoru. Poté se vaří ještě asi 30 minut. Nakonec se zázvor vyjme a nechá se usušit, nejlépe v sušičce.